Turism Activ | DornaEcoTurism
Loading... (0%)
Slide background

Film de prezentare

Aventuri în Bazinul Dornelor

Slide background
ESCALADĂ / ALPINISM

Pietrele Doamnei

Cea mai bună zonă de cățărare în regiune se află in Masivul Rarau – Pietrele Doamnei. Marea majoritate a traseelor sunt amenajate profesional. Toate traseele amenajate sunt protejate cu material FIXE. Retragerile obligatorii prezintă top-uri FIXE consolidate cu lanț și verigă de rapel. Recomandare: consultați-vă cu membrii SALVAMONT din zonă pentru evitarea unor situatii delicate.

Slide background

Aventuri în Bazinul Dornelor

în Bazinul Dornelor

Sporturi de iarnă

Turism Activ

Depresiunea Dornelor este închisă de munţi: la N de Munţii Suhard, în N-E de Munţii Giumalău, în E-SE de Munţii Bistriţei, în S de Munţii Călimani iar în V de Munţii Bârgău. Relieful depresiunii, include altitudini medii de 800-900 m. Bazinul Dornelor este renumită pentru splendoarea iernilor, care oferă iubitorilor sportului alb clipe de neuitat.

Datorită resurselor numeroase de care dispune şi a aşezării geografice, Vatra Dornei este locul unde se practică îndeosebi sporturile de iarnă, dar şi sporturi extreme: deltaplan, parapantă, river rafting, etc. şi alte sporturi ca: tenis, handbal, fotbal, baschet.

Sporturi ce se pot practica în arealul turistic Bazinul Dornei:

SCHI ALPIN

Schiul alpin este un sport de iarnă care constă în coborârea unor pante pe zăpadă, prin anumite puncte de trecere obligatorii, numite „porți”, cu schiuri cu legături cu călcâi fix.

o Pârtia Telescaun – Vatra Dornei: 3200 m lungime, 400 m diferenţa de nivel, instalaţie de transport pe cablu tip Telescaun;
o Pârtia Parc – Vatra Dornei: pârtie omologată, 900 m lungime, 150 m diferenţa de nivel, instalaţie de transport pe cablu tip Teleschi şi Baby-schi;
o Pârtia Măgura 1 – Cârlibaba: 1010 m lungime, 200 m diferenţă de nivel, dificultate medie; dispune de o instalaţie de teleschi de aproape 1,5 kilometri;
o Pârtia Măgura 2 – Cârlibaba: 540 m lungime, 140 m diferenţă de nivel, dificultate medie.

EXCURSII MONTANE

În Bazinul Dornelor se pot realiza drumeţii sau excursii montane pe trasee pe crestele munţilor Giumalău – Rarău, Suhard, Călimani.

ESCALADĂ ŞI ALPINISM

- practicat mai ales în Călimani, Rarău – Giumalău, Suhard, atât vara, cât şi iarna. Escalada sportivă începe în luna mai şi se termină în octombrie.

PARAPANTA

În Bazinul Dornelor zonele optime de zbor cu parapanta se află în masivele Suhard – vf. Ouşorul – Platoul Giumalău, Călimani. Vf. Ouşorul este considerat unul dintre cei mai prielnici pentru practicarea spoturilor aeronautice, în special a parapantei şi deltaplanului

ESCALADA PE GHEAŢĂ

În luna decembrie se amenajează Cascada de gheaţă de la Moara Dracului – cheile Zugrenilor. Sezonul se termină în martie.

SCHI TOUR

Toate traseele montane cu plecare din Vatra Dornei şi de creastă sunt optime pentru schi tour.

SCHI FOND

Există o pistă betonată pentru schi alpin pe Dealul Runc, lungimile traseelor de schi fiind de 3 sau 5 km.

SCHI EXTREM

Zonele optime sunt în masivul Călimani versantul nordic din caldeira Călimanului (Retitis) sau versantul estic al platoului format de vf. Negoiul Unguresc şi Pietrosul Călimani.

RIVER RAFTING

Se practică în condiţii optime pe râurile Bistrița şi Dorna. Traseele au lungimi cuprinse între 12,5 – 20 km. La solicitarea turiştilor distanţele pot fi variabile.

ECHITAŢIE

Gura Haitii – lecţii de echitaţie, drumeţii pe traseele din Munţii Călimani cu ghizi montani specializați şi echipamente performante. Caii sunt de rasa huţulă, fiind perfect adaptați la mersul pe munte.

MOUNTAIN – BIKE

Drumeţii cu bicicletele pe traseele montane de creastă.

TIROLIANĂ

(lansarea asigurată, pe coardă întinsă intre 2 puncte fixe – pereţi de stancă, copaci, maluri etc.), alături de RAPEL (coborâre controlată pe coardă asigurată pe lângă un perete de stancă).

Galerie Foto